Matematica este una dintre cele mai întâlnite discipline în activitățile noastre curente, fără să ne dam seama. Însă, fiind predată abstract (funcții, derivate, limite) și neavând o conexiune clară cu fenomenul pe care îl descrie un anumit capitol, cum ar fi că o integrală definită descrie distanța parcursă a unui punct, unora le displace. Pare simplu să folosim artitmetica elementară pentru a calcula această distanță, dar dacă această distanță este foarte mică saaau foooarte mare???? Atunci folosim integrale.

Matematica se învață de când suntem la grădiniță. Învățăm să numărăm, apoi calcule simple, ajungem prin gimnaziu când dăm de litere, iar în liceu, semnele folosite par hieroglife. Dar toate au un scop. Căutând soluții pentru a rezolva probleme la matematică, învățăm să căutăm soluții în general, la orice tip de problemă întâlnim. Insistând asupra găsirii mai multor metode de rezolvare, ne întărim convingerea că absolut orice problemă are cel puțin o soluție.

Matematica ajută la dezvoltarea abilităților cognitive responsabile de atenție, îmbunătățirea memoriei, raționament logic, concentrare, capacități de asociere, dezvoltarea limbajului. Chiar medicii psihiatrii recomandă, în cazul copiilor cu deficit de atenție, rezolvarea problemelor de matematică. Îi ajută să se concentreze, să își creeze un focus (testat cu succes de către mine, chiar funcționează). Și în cazul persoanelor cu predispoziție la Alzheimer sau alte afecțiuni ale sistemului nervos este recomandat ca 30 de minute pe zi să efectueze calcule în minte. De la cele mai simple, la cele mai complexe, ele amână apariția acestor boli.

sursa: cartoonaday.com

În sport, folosim strategii, căutăm soluții, folosim noțiuni de bază pentru calcularea scorului. Gândiți-vă la probabilități, sunt foarte des folosite în sport. Astfel, putem face o estimare dacă echipa favorită va câștiga sau nu următorul joc. Șahul este un foarte bun exemplu pentru a face o legatură între matematică și sport: strategie cât cuprinde!

O altă disciplină care folosește muuuultă matematică este fizica. Fizica este, practic, matematica aplicată. Bineînțeles, sunt foarte multe noțiuni încă abstracte în matematică, care nu pot fi expuse în fizică și aici intervin alte domenii.

Dar ideea esențială este că matematica ne înconjoară. Și chiar dacă nu ne place, o folosim zilnic și o vom folosi toată viața.